D-vitamin

Nu på hösten är det är det dags att se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin. Vår bästa källa är solen, och den fick vi en massa av i sommar, men för att hålla uppe nivåerna under vinterhalvåret är det viktigt att se till att äta mat som innehåller D-vitamin och kanske även komplettera med kosttillskott. 

På sommaren räcker det med att du är i solen 15 -30 minuter i  mitt på dagen, utan att bränna dig förstås och det kan ge dig så mycket som 10 000 IE (internationella enheter) vilket är 5 gånger dagsdosen av D-vitamin. Kosttillskott rekommenderas mellan september och april, då solen står för lågt på himlen för att kunna UV strålarna ska kunna tränga igenom atmosfären. Ett tips är att solen står så högt att din skugga är kortare än du. Då nästan alla celler har D-vitamin receptorer är det viktigt att du får sol både på fram och baksida av kroppen, så 20+20 minuter ger dig maximalt upptag! För att få i dig 2000 IE som är en dagsdos så behöver du äta 350 gram fisk/dag, 35 ägg/dag eller 13 liter lättmjölk.

Den mest aktiva formen heter D3 och kommer från animalier. D2 finns i vegetabilier som tex svamp, men måste konverteras till D3 för att kroppen ska kunna ta upp det. Receptorerna till vitamin D3, dvs den mest aktiva formen av vitamin D, har en omsättningshastighet på 24h. Det är på natten när vi sover i mörker som receptorerna får en reset och ges möjlighet att ta upp ny D-vitamin dagen därpå sker.

Brist på mörker och för lite sömn eller sömn på fel del av dygnet betydligt ökar risken för alla våra vanliga välfärdssjukdomar (hjärtsjukdom, cancer, diabetes osv)

 

Vitamin D bidrar till

immunsystemets normala funktion

bibehålla normal benstomme

normal muskelfunktion

normala tänder

 

Brist ger bla

Nedstämdhet/ vinterdepression

Trötthet

Högt blodtryck

Förkylningar

Osteoporos och frakturer (D-vitamin viktig faktor för att bygga skelettet tillsammans med magnesium, fosfor, kalcium)

 

Naturliga källor är tex

fisk (sardiner, makrill, vildfångad lax, sill)

ägg

fiskleverolja

mjölk

 

Soliga kramar

Caroline