Dags att köpa en ny yogamatta?

Har du anmält dig till din första yogakurs och behöver köpa din allra första yogamatta eller har du yogat ett tag och är sugen på att byta ut din gamla yogamatta till en ny?

Att välja en yogamatta kan tyckas vara enkelt men det är en hel djungel där ute och de skiljer sig åt i tjocklek, material och funktion. Är du nybörjare och vill prova på yoga kan du välja en lite enklare och billigare matta. 

Vill du fortsätta utveckla din praktik kan det göra stor skillnad ha en matta av bra kvalité så du inte glider med händer och fötter vilket är superfrustrerande. 

Hur väljer jag rätt yogamatta för mig?

Det beror på vad du ska utföra för yogaform. Är det Yinyoga, restorative eller kundaliniyoga är det skönt med en tjockare matta, ca 5-6 mm tjock. Det finns också sköna yogamattor av ull som du kan hitta exempelvis här https://www.soulfactory.se/en/yogamattor/yogamatta-i-ull/yogamatta-i-akta-merino-ull

En tjock matta är svårare att utöva annan yoga på då det lätt kan bli vingligt och svårare att hålla balansen om mattan är mjuk som i tex Hathayoga, yinyasa, ashtanga osv.

I de yogaformerna behöver du en matta som är halkfri och ett klassiskt mått är 4 mm.

Men värt att tänka på är att de billigare mattorna kan vara lite halkiga när du yogat en stund och fått upp värmen. Det är lätt att tappa fokus när du börjar glida med händerna och fötterna och du måste hålla på att torka av den med en handduk. Kanske vill du också använda mattan när du styrketränar eller liknande och inte bara till yogaklassen? Läs gärna på mattans beskrivning om det står något som tex toppskikt av halkdämpande material.

Några mattor är tunna, ca 1,5 mm tjocka, och kan fungera bra om du vill ha med den när du reser men kanske inte är så skön att lägga tyngd på om du yogar flera gånger i veckan.

En annan sak att tänka på när det gäller mattans storlek är att den bör vara 10-20 cm längre än du själv så att du inte hamnar utanför mattan i vissa positioner utan får mer rörelsefrihet.

De flesta yogamattorna är gjorda av PVC plast eller naturgummi. Naturgummi är återvinningsbart och är enkelt att torka av och hålla rent och det leder bort svett och lukt. 

Personligen bara älskar jag min matta från VackraLiv yoga, den är snygg, har ett toppengrepp och det ingår en väska att lägga yogamattan i när du är klar. Den matta från dem hittar du här

Lyckat till!