Så kommer du igång med löpningen!

Våren är på väg! Snön har precis smält undan och vårsolens strålar börjar värma och kanske blir du precis som jag sugen på att börja löpträna? Kanske vill du bara trappa upp din träning efter att jag småjoggat dig igenom vintern eller så kanske är du en av dem som vill komma igång? Under fem kommande veckor kommer du här få inspiration och tips på vad du ska tänka när du vill komma igång att löpträna. 

För att få en så bra start möjligt är det viktigt att du stegvis väver in löpningen. När du har byggt upp en grund kan du sedan bygga vidare utifrån det, tex du kanske har som mål att springa 2,5 km spåret där du bor och ett mål längre fram att springa 5 km spåret. Men hur ska du då träna för att hålla dig skadefri och hur ska du börja?

När du springer belastar du foten med 3-4 gånger din kroppsvikt. För dig som inte har sprungit regelbundet gäller det att sakta bygga upp leder och ligament för att undvika överbelastningsskador.

Runt våra muskler finns en struktur som heter bindväv och bindväven övergår till muskelfäste som fäster in i skelettet. Senor och ligament består också av denna struktur. När vi tränar växer musklerna snabbt och de återhämtar sig också snabbt och de känns pigga medans din bindvävsstruktur har längre uppbyggnadstid och återhämtar sig sakta.  

För att undvika överbelastningsskador, vad behöver jag tänka på när jag ska börja springa?

Bygg sakta upp sträckan som du springer

Utöva skadeförebyggande styrketräning

Se till att vila och återhämta dig

Om du får ont eller småkänningar är det bättre att vila eller träna något annat än löpning eller stärk upp med styrketräning beroende på vad du känner av.

Första veckan

  • Tre pass i veckan går du 30 minuter och där i lägger du in 5 löpavsnitt med 1 minuts löpning var 4:e minut. 
  • Totalt 5 minuters löpning per pass

För mer inspiration följ Hälsopigg på Instagram !

Lycka till!