Styrketräning för löpare


Hoppas det har gått bra på dina pass och att du känner att du har kraft och sug efter att få springa längre och bli lite trött? Visst är det en härlig känsla när det känns att benen är lätta och det flyter på? Än så länge behöver du inte tänka så mycket på vad du äter innan eller efter träningspassen men försök i alla fall att se till att du äter bra måltider som ger dig kraft att springa. Om du till exempel springer på eftermiddagen och det är mer än tre timmar efter lunch kan det räcka att äta en banan, ett kokt ägg eller en macka en stund innan träningen.

Att kombinera löpning med styrketräning är viktigt för att jobba skadeförebyggande. Du behöver inte vara rädd för att köra ett styrkepass i samband med löpningen. Kanske bara avsluta passet med några enkla övningar som plankan, sit ups och knäböj och ha en dag i veckan där du vill bara göra lite styrketräning? 

Om du vill köra ett enskilt styrkepass kommer här ett tips på ett litet tabatapass som tränar de muskler du använder vid löpning. Det finns spellistor på Spotify, till exempel Tabata Hits, som du kan träna till.  Låtarna är upplagda med 20 sek arbete och 10 sek vila och till varje låt räknas sekunderna tills arbetet börjar eller när det är dags för vilan.  Träna igenom alla övningar under en låt och gå igenom tre låtar så har du gjort alla övningar 3×20 sekunder.

Kör hårt!

Cirkelpass

Vecka 4

  • Tre pass i veckan går du ca 30 minuter och där i lägger du in 5 stycken löpavsnitt med 4 minuters löpning med minst 2 minuters vila mellan löpdelarna. 
  • Totalt  20 minuters löpning per pass

För mer inspiration följ Hälsopigg på Instagram !

Lycka till!